keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Tutkittua tai ainakin uutisoitua

Työkseni seuraan tutkimuksia ja uutisointia terveydenhuollon alalta. Luonnollisesti haen sieltä niitä uutisia, jotka koskevat omaa alaani, mutta väkisinkin silmiini osuu päivittäin liikuntaan, painoon ja elämäntapoihin liittyviä tutkimuksia. Olen niitä jonkun verran kerännyt itsellenikin. Muistuttamaan tosiasioista.

Etenkin silloin, kun laavaa läpi suurta määrää listattuja tutkimuksia on syytä aina olla kriittinen. Etenkin hyvin radikaaleissa tuloksissa on syytä katsoa, kuka tutkimuksen on tehnyt, entä kuka tilannut/rahoittanut, seuranta-aika vai kertaotos ja kuinka suuri otos on ollut. En väitä, että tutkimuksia tehtäisiin ihmisten harhauttamistarkoituksella, mutta tutkimuksiakin tekee ihmiset ja usein taustalla on omista (tai rahoittajan) intresseistä nousevat alkuoletukset. Ja ainahan tuloksiakin voi tulkita, rajata ja tuoda esiin monella tavalla.

Haluan kuitenkin tähän niin itselleni kuin teillekin tuoda muutamia ajatuksia tutkimusten ah niin mielenkiintoisesta (kenen mielestä :)) ja terveysuutisoinnin maailmasta:


Siis tätähän voisi jatkaa vaikka koko päivän! Paljon hyviä juttuja jää pois eikä tämä ole mikään topJotakin-lista vaan se mitä eteeni on osunut tässä muita uutisia etsiessä. Samanlaisen listan voisi kerätä mikä päivä tahansa ja saada erilaisen koosteen. Että jos ei kertakaikkiaan ole muuta tekemistä niin tässä lukemista illan valoisiksi tunneiksi.

 tTM

1 kommentti:

Kiitos viestistäsi!