Sivut

maanantai 13. elokuuta 2012

Haastava haastettava


Minua on haastettu loppukesän aikana - suuri kiitos siitä! Aina se mieltä lämmittää. Olen vilpittömästi onnellinen jokaisesta haasteesta! 

Kuitenkin olen huono haastettava, koska haasteet tahtoo jäädä roikkumaan ja suoritukset on puolittaisia, mutta nyt yritän hoitaa edes tämän yhden (kaksi) kunnialla. Olen saanut tämän tunnustuksen (ainakin) kahdesta blogista! Haasteen idea on yksinkertainen. Haastettava kertoo itsestään 11 faktaa (kahteen haasteeseen vastaan nyt vain yhdellä 11 faktan rimpsulla, koska olen varsin tylsä ihminen, eikä minusta helpolla 22 faktaa saisi ja nämäkään 11 tuskin kovin kiinnostavia ovat - lisäksi olen kertonut niiiiiin monta faktaa itsestäni ja vain itsestäni, joten uusien 11 keksimisessä on haastetta kerrakseen), vastaa haastajan tekemään 11 kysymykseen, laatii itse 11 kysymystä ja haastaa 11 henkilöä vastaamaan niihin. Jei! Eikun eteenpäin:

TM-faktoja:

1. Minulla on yksi tatuointi. En tiedä, otanko koskaan toista, vaikka tästä tykkäänkin.
2. Minulla on yksi bloggaava sisko.
3. Mikään huonekasvi ei pysy hoidossani elossa.
4. Olen työkeskeinen, vaikka perhe minulle tärkeä onkin ja lomalla viihdyn loistavasti.
5. Rakastan merta. Mikään ei tuoksu sille kuin meri. Sillä on tuhannet kasvot ja satoja värisävyjä. Sen loputon levottomuus kiehtoo.
6. Olen allerginen pähkinöille, mikä ottaa päähän aina, kun lukee terveellisiä ruoka-aineita koskevia luetteloita tai välipalavinkkejä urheilijoille... pah!
7. Tykkään matkustaa pitkiä matkoja autolla tai junalla. Aika ei käy ikinä pitkäksi. Liikkeellä olo on melkein mukavampaa kuin perille pääsy.
8. Entisessä työssäni sain matkustaa niin, että ei haittaa, vaikken näkisi yhtään hotellihuonetta... sanotaanko vaikka vuoteen!
9. Lempieläimeni on kettu. Citykettujen myötä niitä näkee ihan livenäkin jopa täällä meidän kulmilla useamman kerran vuodessa. Mielikuva ketun valppaudesta lienee se kiinnostava piirre...
10. Lempivuodenaikani on syksy.
11. Valokuvaan paljon ja mielelläni, vaikken omia kuvia blogissani koskaan julkaisekaan. Ihan varmaa syytä tähän (jälkimmäiseen) en osaa kertoa.

Sitten minut haastaneiden kysymyksiin:

...in motionin (wow mikä taivutus!) kysymykset:

1. Millaista musiikkia tykkäät kuunnella treenatessasi?

Melkein mitä vaan ja voin hyvin treenata ilman musiikkiakin. Saatan laittaa juostessa päälle myös radion ja olen joskus vahingossa päätynyt kuuntelemaan myös jonkun sortin luontoiltaa juostessani (en suosittele :)). Pääntyhjennyslenkillä raskaampaa musiikkia, hyvänä päivänä ehkä iloisempaa. Juoksen paljon ystäväni kanssa, joten sikälikään en tarvitse musiikkia juostessani. Uimahallilla tai salilla en musiikkiin voi vaikuttaa, joten kaikki käy.

2. Mikä on ollut parasta tässä kesässä?

Loma. Kiireettömyys. Arjesta irrottautuminen. Omilla ehdoilla vietetty kesä. Hyvin läpi kesän sujuneet juoksut. Ystävät. Mökkeily. Illuusio vapaudesta.

3. Missä olet tosi huono?

Hmmm. Tietäsin monta asiaa, joissa olen tosi hyvä :) No kärsivällisyydessä. Sitä tarvitsisin roppakaupalla lisää. Sabotoin omia tekemisiäni sillä, etten malta odottaa tuloksia yhtään mistään. Näen tavoitteet ja keinot joilla sinne päästään, mutta matkanteko on välillä yhtä tuskaa. Ihan turhaa meuhkaamista. Levollisempi ihminen vain etenisi, eikä hukkaisi energiaa tasajalkaa pomppimiseen ja mahdottoman mahdolliseksi toivomiseen. 

4. Kuinka vietät mieluiten sunnuntaipäivää?

Ehdottomasti lempipäiväni viikossa. Jospa elämä olisi yhtä sunnuntaita!

Minua ei tippaakaan lähestyvä maanantai haittaa. Yleensä aloitan päivän pitkällä (no tunnin) koiralenkillä ja sen jälkeen keittelen latten, avaan koneen ja syön rauhassa aamupalaa (viikon paras hetki!). Mieluiten loikoilisin päivän verkkareissa, lukisin hyvää kirjaa ja nauttisin läheisistäni, mutta yleensä levoton mieleni hätistää kuitenkin loppujen lopuksi perheen kyläilemään tai retkeilemään ympäri lähiseutua viimeistään, kun sunnuntai alkaa kääntyä iltapäivää kohti.

5. Minne haluaisit kaikkein eniten matkustaa juuri nyt?

Etelä-Ranskaan, tuttuun taloon tietylle rannalle perheeni kanssa (ja jäädä sinne).

6. Millä herkuttelet?

Tällä hetkellä tuoreet marjat kutsuvat eniten. Smoothiet. Muutenkin loppukesän tuoreet tuotteet ovat parasta herkkua! Entisessä sokerin huuruisessa elämässä eniten minua houkutti irtokarkit.

7. Mikä motivoi sinua liikkumaan?

Hyvä olo. Liikkuvana olen paljon virkeampi ja energisempi kuin sohvaperunana. Liikunnan myötä tuleva kiinnostukseni terveelliseen elämään ja halu olla itselle hyvä muutenkin. Kasvava kunto ja onnistumisen kokemukset. Tyytyväisyys omaan oloon ja ulkonäköön verrattuna elämään ilman liikuntaa. 

8. Miten asut (maalla/kaupungissa, talossa/asunnossa, kenen kanssa..)?

Perheeni kanssa keskellä kaikkea meren rannalla. Olen sielultani kaupunkilainen. Ihailen maaseutua (kaukaa) etenkin kesäaikaan, mutta oikeasti, vilpittömästi viihdyn kaupungissa. Tämä on minun sielun maisemani ja näen kaupungeissa paljon kaunista. En häiriinny ihmispaljoudesta. Minua ei haittaa, vaikka joutuisin seisomaan julkisessa kulkuvälineessä (nyt kun selkä on kunnossa), joudun jonottamaan tai kadulla pujottelemaan ihmisten välistä eteenpäin päästäkseni. 

9. Miksi bloggaat?

Vaikea sanoa. Nyt tähän on jo jäänyt koukkuun ja siihen tukeen, minkä olen saanut tästä maailmasta. Ideoihin ja kannustukseen. Muiden onnistumiset motivoivat valtavasti ja kantavat heikkojen hetkien yli. Olen saanut jakaa kokemuksia ja löytänyt virtuaaliystäviä, muutaman vähän läheisemmänkin blogisiskon. 

Joskus kyllä haaveilen siitä, että suljen blogini ja katoan samaan sähköiseen tyhjyyteen, mistä tänne ilmaannuinkin. Nämä ovat niitä hetkiä, kun tuntuu, että kaikki on jo sanottu. Mutta toistaiseksi tarvitsen tätä maailmaa tuekseni, enkä oikeasti malttaisi mihinkään lähteä! 

10. Lapsuuden unelma-ammattisi?

Veikkaan, että unelma-ammattini vaihtui viikoittain. Olin levoton jo lapsena. Tiesin, mitä haluan tehdä vasta 3-kymppisenä ja olen nyt unelma-ammatissani.

11. Asia, joka tekee sinut iloiseksi tällä hetkellä?

Onnelliset ihmiset lähipiirissä. Hauskat ihmiset työyhteisössä. Aurinko. Uimahallin kesäsulun päättyminen.


Neiti K:n kysymykset:


1. Jos sinun pitäisi luopua jostain jota teet päivittäin, niin mikä se olisi?

Käykö työ? No ei. Niin kuin jo todettu tykkään työstäni enkä oikeasti viihtyisi pitkään ihan vapaana. Seuraavaksi vastaisin sokeri, mutta en käytä sitä ihan päivittäin, joten ehkä sekään ei käy. Minulla ei taida olla mitään sellaista tapaa/tottumusta, jonka tekisin päivittäin ja josta haluaisin eroon. Ehkä se kuitenkin on sitten se sokeri. Siitä haluaisin ihan kokonaan eroon! Oikeasti. Lopullisesti. Ja siitä myös pitäisi päästä eroon.

2. Onko sinulla selkeät tulevaisuuden suunnitelmat?

On. 

3. Mikä on suurin pelkosi liittyen painonpudotukseen?

Ettei se putoa? Ehkä enemmän, etten osaa pitää sitä normaalipainoa. Kyllä sen pudottamaan pystyy. Siitä se ei kiinni jää. Enemmän se hirvittää, etten kuitenkaan löydä arkeen tasapainoa ja palaan huonojen tapojeni pariin ja jojoilen lopun ikääni 10 kiloa edestakaisin.

4. Jos voisi laihtua syömällä suklaata, mutta olo olisi raskas sen takia, niin haluaisitko silti kokeilla suklaadieettiä?

En haluaisi. Entisenä suklaan rakastajana voin jo nyt sanoa, ettei siitä tule hyvä olo (enää). Ja tiedän, että pystyn pudottamaan painoa ilman suklaata. Muutenkaan en kovin herkästi tarttuisi mihinkään dieettiin, koska haluan pudottaa (ja tiedän sen mahdolliseksi) painoni normaalipainoon sellaisella ruokavaliolla, jota voin noudattaa lopun ikääni. 

5. Suurin motivaattorisi?

Oma jaksaminen ja hyvä olo. Lisäksi tykkään Suurimmasta Pudottajasta ja salaa haaveilen, että pääsisin Jillianin rääkättäväksi! Lähinnä painopisteeni on tällä hetkellä liikunnassa enemmän kuin painonpudotuksessa, joten enimmäkseen luen liikunta-aiheisia lehtiä, kirjoja ja nettisivuja, jotka motivoivat minua pysymään liikkeellä ja samalla kiinnostumaan kaikkinaisesta hyvinvoinnista. 

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä on tämä Blogistania, jossa saa vertaistukea niin haasteisiin kuin onnistumisiinkin!

6. Mitä tapahtuu laihdutuksen jälkeen? Suunnitelmasi?

Pysyn normaalipainossa. Seuraavat tavoitteet liittyvät liikuntaan. Ihan salaa haaveilen uudelleen puolimaratonista, josta haaveilin viimeksi silloin puolitoista vuotta sitten, jolloin selkäni hajosi, mutta jospa nyt paremmalla onnella. Mulla on vielä vähän matkaa niin puolimaratonikuntoon kuin normaalipainoonkin.

7. Mikä on mielestäsi kehosi paras ja huonoin kohta?


Oikeastaan ajattelen tällä hetkellä kehoani enemmän kokonaisuutena ja olen erittäin tyytyväinen kaikkiin suorituksiin,joihin kehoni nykyisellään pystyy kuten juoksemaan 10 km ilolla :) Vatsan toki koen ongelmaksi tällä hetkellä, mutta tiedän, että puolen vuoden päästä olen siihen tyytyväinen/tyytyväisempi, joten en sitäkään murehdi!

8. Lempi(laihdutus)ruokasi?

Kasvikset ja kala. Hyvät salaatit. Syön myös kasvisruokaa enemmän kuin ennen. Kanan syöntiä olen vähentänyt, koska koen, että kana on vähän eettisesti arveluttava. Punaista lihaa syön todella harvoin. Enkä sitä kyllä kaipaakaan.

9. Kuinka tärkeää läheisten tuki on sinulle tässä projektissa?

En kaipaa jatkuvaa kannustusta tai olalle taputtelua. Tiedän mitä teen enkä siihen sinällään tukea tarvitse arjessa. Haluan kuitenkin jakaa onnistumiseni läheisteni kanssa ja vastakaiku on tärkeää, minkä läheiseni tietävätkin. Lähelläni on ihmisiä, jotka osaavat reagoida oikein tuuliviirinä pyöriviin mielialoihini. Kiitos siitä!


Luulen, että jos lähelläni olisi ihmisiä, jotka koko ajan kantaisivat herkkuja kotiin, sabotoisivat jotenkin (vaikka sanallisesti) elämän muutostani tai kyseenalaistaisivat onnistumistani vaikuttaisi se onnistumiseeni kielteisesti hyvinkin vahvasti. Vahvemmin kuin positiivinen tuki. Hyvältä tuntuu, kun joku huomaa ponnisteluni, mutta ponnistelen eteenpäin tulee sitä huomiota tahi ei.

10. Pyritkö kannustamaan muita ihmisiä parantamaan elämänlaatuaan (painonpudotus/kuntoilu)?

Kyllä, mikäli ihminen on vastaanottavainen. En ole mikään terveyspoliisi enkä saarnaa ravinnosta mutta ehkä vähän liikunnan merkityksestä kaikkinaiselle hyvinvoinnille, mutta silloinkin haluan korostaa, että jokainen liikkuu oman kuntotasonsa mukaisesti ja niiden lajien parissa, jotka itseä kiinnostaa. En tyrkytä omia käsityksiäni enkä halua olla besserwisseri, mutta mikäli keskustelukumppanillani on samat mielenkiinnon kohteet, voin hyvin vaahdota etenkin liikunnasta vaikka kuinka kauan. 

Luulen, että kovinkaan monella ei painonpudotus ole tiedosta kiinni. Kyllä suomalaiset saavat niin paljon terveyskasvatusta osakseen, että he hyvin tietävät, mitä tulisi tehdä. Kyse on omasta päätöksestä ja sisäisestä tasapainosta ja siihen ei kenenkään mitkään puheet auta. Jokaisen on löydettävä se punainen lanka itse. Toki voin vertaistukena olla sitä haluavalle. Näitä asioita peilaillaan mm siskon kanssa aika-ajoin.

11. Mikä on suurin muutos jonka olet huomannut itsessäsi?

Jaksamisen lisääntyminen ja tyytyväisyys elämään. Onnistumisen kokemukset ovat vahvistaneet tunnetta, että minähän saatan pystyä mihin vain! :) Itsevarmuuden kasvaminen ei johdu painolukeman pienenemisestä tai laihtumisesta vaan siitä huomiosta, että minä pystyn! Pystyn pudottamaan painoa. Pystyn juoksemaan kympin. Jne. Mihinkähän kaikkeen minä itse asiassa pystynkään?


Haluan haastaa seuraavat 11 upeaa naista, bloggaajaa, blogisiskoa (vaikka olettekin varmaan kaikki saaneet nämä kysymykset ja vastaa kuka jaksaa):

Quantina
Kaneli
Taina
iive
nina c. mon
Outi
Lyijypallo
Linda
Brego
Aku
Naina

Kysymykseni Teille:

1. Mitä uutta liikuntalajia olet tänä vuonna kokeillut ja mitä siitä pidit? Mikäli et ole kokeillut mitään uutta liikuntalajia, mitä lajia lupaat minulle kokeilla? ;)
2. Millaisia palkintoja olet (vai oletko) luvannut itsellesi joko pudotetusta painosta ja liikuntaan liittyvän tavoitteen täyttämisestä? Oletko myös saanut itsellesi luvatun palkinnon?
3. Mitä uutta olet oppinut itsestäsi tämän painonpudotus tai elämänmuutos projektin aikana? Mikä on suurin saavutuksesi/oivalluksesi?
4. Mikä on tällä hetkellä päällimmäinen tavoitteesi tässä projektissa?
5. Oletko projektisi aikana tehnyt jotain, josta etukäteen ajattelit, ettet ikinä pysty/osaa/uskalla? Mitä se oli?
6. Minkä liikuntaan liittyvän vaatteen, varusteen, välineen haluaisit seuraavaksi hankkia?
7. Harrastatko/oletko harrastanut jotain joukkuelajia? Mitä?
8. Kerroitko laihdutus/kuntoilusuunnitelmistasi etukäteen? Kenelle? Kuka huomasi ensimmäisenä muutoksen sinussa?
9. Miten ruokailutottumuksesi on muuttuneet?
10. Mikä on suhteesi sokeriin?
11. Miten rentoudut?

Nyt ihan erikoisonnittelut, jos joku jaksoi lukea tänne asti. Itse olen aivan uuvuksissa (parin päivän työ tässä olikin :)). Kuullaan, kun olen toipunut!

tTM zzzzzZzzZzzzz

2 kommenttia:

  1. Kiitos!

    Palaan tähän, kun palaan lomalta. :)

    VastaaPoista
  2. Hirmuisen hidasta toimintaa minulta, mutta koitan vastailla viikonlopun aikana, ettei unohdu vallan. :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!