Sivut

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Hikilenkki

En tiedä, miten teillä, mutta täällä meillä on ollut viime päivät hieman hiostavaa. Aurinko pilkahtelee pilviharson läpi, mutta varjossakin lämmintä (sunnuntaina) sen kolmisen kymmentä... Eli kovin suuria ponnistuksia ei tarvita, kun hiki päässä jo ollaan.

Hesarissa oli hyvä kolumni heiaheiasta ja vastaavista nettipalveluista sekä siitä, mikä on urheilua ja mikä on jo ihmisen hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä liikehdintää ja missä kohti itsepetos astuu kuvaan. Niin samaa mieltä! - vaikka aktiivinen heiaheiassa olenkin, mutta en sinne kyllä koskaan mitään muuta kuin liikunta-liikunnat merkkaa. Mutta luonnollisesti tässäkin jokainen tavallaan! Minulla viikko tavoitteena on 8 tuntia liikuntaa (joka siis voi sisältää mm koiralenkkiä - jos vauhti on sen 6 km/t ja kesto yli puolituntia - tai työmatkapyöräilyn - koska matka sen verran pitkä, että käy urheilusta, mutta ei shoppailua, siivoamista tai muuta vielä arkisempaa, jota en itse liikunnaksi laske). Millaiset viikkotavoitteet teillä on? Ja mihin vedätte liikunnan rajat?




Arki harmittaa sen vuoksi, että loma olisi vielä maistunut. Ei kuitenkaan epäilytä, että liikuntarutiinit jotenkin kärsisi. Melkein olen luottavaisempi niiden suhteen kuin lomalla. Ainakin sitä on paremmin kotona ja tuttujen liikuntamahdollisuuksien ja välineiden äärellä enemmän kuin lomalla, jolloin spontaanit ihmiset saattavat olla missä vain. Ja ovatkin. Varvastossuissa keskellä metsää...

Olen periaatteessa itsekin naureskellut ihmisille, jotka hankkivat eri vaatteet joka lajiin ja koiran ulkoilutukseen omansa myös, mutta täytyy sanoa, että olisipa sunnuntain koiralenkki ollut kärsimystä ilman teknistä paitaa. Sää teki reippaasta kävelylenkistäkin heti kättelyssä hikilenkin. Voin vain kuvitella mikä olisi tilanne ollut reilun tunnin kävelyn jälkeen puuvillapaidassa.

Mutta en minä valita. Vähän vaan siitä, että helteet alkoivat vasta, kun minä lähdin töihin...




Ärsyttävää on, että itse mieluusti juoksisin vähän viileämmällä (tekosyitä - tiedän), joka melkein vaatisi näillä säillä juoksemista aamutuimaan. Jossain vaiheessa juoksin aamulenkkejä (ja lomalla useitakin, mutta se on lomalla tarkoittanut noin 9-10 aikaan juoksemista, joka ei taas tällä hetkellä ainakaan töissä onnistu), mutta nyt tuntuu kauhistukselta ajatus nousta vielä tuntia aikaisemmin kuin on ihan pakko.

Tosin tänä aamuna laitoin kellon soimaan kuudelta. Sammutin ja tallensin uuden herätysajan, puoli seitsemältä. Sängystä kömmin ylös noin 7:40 (ihan poikkeuksellista venymistä minulta - yleensä ponnahdan suhteellisen välittömästi ylös kellon soitua). Lisäksi vietin tehokkaan puolituntisen etsimällä työpaikan avaimia, koska en todellakaan meinannut tajuta, mihin olin ne ennen lomaa jemmannut...

Eli nyt aamuani tarkastellen pienellä toiminnan tehostamisella saatettaisiin todellakin saada tilaa ohjelmassa myös raittiissa aamuilmassa juoksulle...




t sisulla arkeen kiinnittyvä TM

12 kommenttia:

  1. Mulla on myös HeiaHeiassa 8 tunnin viikkotavoite mutta ainakin näin kesäisin tuppaa tulemaan joka viikko yli 10 tuntia, josta siis noin puolet työmatkapyöräilyä. En myöskään merkkaile mitään hyötyliikuntaa kuten kauppaan kävelyä ym, vaan ihan sellaset oikeet suoritukset ainoastaan :) työmatkakin mulla on 9 km suuntaansa, eli se laskettakoon.

    Ainoan poikkeuksen tekee muutot (muutan pari kertaa vuodessa, kun opiskelen yhdellä paikkakunnalla ja olen kesätöissä toisella) - niistä haluan merkata tavaroiden kantamiseen käytetyn ajan, koska muuttoihin vaan yksinkertaisesti menee niin paljon aikaa ettei niiden aikana ehdi muuten pariin päivään liikuntaa harrastaa, enkä toki halua että tavoite jää sen takia vajaaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä perusteluja! :) Mulla kans tulee kuitenkin se n 15 km työmatkapyöräilyä päivässä (vähän reitistä riippuen) ja sen myös haluan merkitä, kun ihan reippaasti ajelen!

      Sama täällä, että lomalla vähän enemmän ollut aikaa urheilla, jolloin tavoite ylittyy. Normaali arkiviikollakin yleensä pääsen siihen 8 tuntiin, joten luulen sen olevan ihan ok tavoite... Tosin en muista, miksi olen sen aikoinaan asettanut :)

      Poista
  2. Voooi, mulla on siis aivan nössö viikkotavoite HeiaHeiassa! 4tuntia ja kriteereinä se että tulee hiki!
    Mitään koiran pissityksiä en yleensä laita, poikkeus on se jos reissuun menee yli tunti tai jos juoksen kera remmillisten karvanaamojen..
    Tuo kolumni huvitti, luulin että olen ainoa jolla on HeiaHeiassa kaverina henkilö, joka merkitsee siivoamisesta kaupungilla kävelyyn juttuja, toki näyttäähän se kivalle, kun viikkotavoite täyttyy yhdestä shoppailureissusta! :D

    ..pitääpä nostaa oma viikkotavoite korkeammalle! Nimimerkillä "176% viikkotavoitteesta suoritettu"....

    Juoksukelit tulee muuten ihan justiinsa, elokuu kolkuttelee ovelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla löytyy näitä siivoojia kans :) mutta niin kuin sanottu niin jokainen kirjaa tavallaan ylös asioita. Melkein suosittelen tavoitteen nostamista, jos se joka viikko ylittyy :), mutta nössö tavoite se ei ole. Normaalin arkiaktiivisuuden lisäksi 4 tuntia liikuntaa on jo hyvä!

      Koiralenkeistä kirjaan ylös ne, joissa vauhti pysyy yllä hyvin ja kestää yli puoli tuntia. Onneksi ollaan molemmat melko rivakoita, terrieripoika ja mä :)

      Totta on tuokin, ettei nämä(kään) helteet kovin kauan kestä!

      Poista
  3. Sehän on ihan jokaisen tasosta kiinni mitä tavoittelee. Joillekin voi olla se arkiliikunnan lisääminen jo hyvinkin tärkeä asia, varsinkin jos se on ollut ennen aivan nolla. Kyllä joskus tulee itsekin laittettua ihan shoppailukin liikunnaksi jos se tarkoittaa useiden kilometrien kävelemistä ja aktiivisuutta tietyssä ajassa.

    Itse en laske tunteja, en kilometrejä, en päiviä. Ihan sama kuinka monta prossaa on täynnä kunhan treeniloki näyttää aktiivisuutta suurimmalle osalle päivistä, ihan sama mitä liikuntaa, kuhan jotain. HeiaHeia on päiväkirja johon merkata muistiin mitä on tullut tehtyä vai onko tullut tehtyä mitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy jatkaa vielä aiheesta, sillä kävin lukaisemassa kolumnin ja pisti ihan vihaksi. Tokikin voi asiat noin kärjistää että saadaan raflaava juttu aikaiseksi, mutta asioilla on monta puolta ja täytyy sanoa ettei kolumnistin kirjoittaja kovinkaan korkeita pisteitä minulta saanut.
      MUR!
      Toki on ihmisiä joita voi suomia tuosta kävelin kauppaan nyt voin syödä makkaraa-asenteesta, mutta silti! MUR MUR MUR!
      Tiedän monta ihmistä joiden merkinnöistä pomppisin ilosta kattoon jos siellä lukisi kävelin kauppaan puoli kilometriä tai ajoin nurmikkoa tunnin. Valitettavasti he vain jatkavat sohvalla istumista, syömistä ja ajavat autolla siihen lähikioskillekin :(

      Poista
    2. Nimenomaan! Uskon täysin arkiseen aktiivisuuteen! Ja uskon, että arkiaktiivisuutta lisäämällä saa pitkässä juoksussa pysyvämpiä tuloksia kuin vaikkapa juoksuharrastuksen aloittamalla.

      Käytän rappusia, vältän hissiä, kävelen kauppaan, kirjastoon, jne, mutta käytän heiaheiaa lähinnä itselleni kirjanpitona. Minusta on äärettömän mielenkiintoista :) nähdä, montako kilometriä olen tänä vuonna juossut, pyöräillyt, jne ja miettiä, mikä koko vuoden tavoite voisi olla, minkä verran voin olettaa vuodessa kilometrejä kertyvän ja onko realistista odottaa suuria määrien kasvuja esimerkiksi. Koiralenkeistä kirjaan todella ne pidemmät ja tehokkaat ja joskus mietin sitäkin km-saldoa, että montako kilometriä olisin näistä kävellyt ilman karvaista kaveriani. Lisäksi seuraan venyttelyjä... Kun punaisesta pampulasta alkaa olla useampi päivä potkaisen itseni koneen äärestä lattialle venyttelemään :) Samoin tyhjiä mustia mollukoita ei voi tulla peräkkäin useampaa - ainakaan kovin usein :)

      Todellakin on lähtötasosta kiinni ja sen vuoksi onkin mielenkiintoista kuulla, miten ihmiset liikkumisensa näkee. Omista siivouksen merkkaaja kavereistanikin tiedän, että heiaheian myötä on heidän aktiivisuutensa myös muuten kasvanut - moni haluaa hetken päästä myös muita kuin perusaktiivisuus pallukoita!

      Poista
    3. Tarkoitin siis sohvaperunan yhtäkkistä juoksuharrastuksen aloitusta - kaikki tietää mitä mieltä olen juoksemisesta yleensä :)

      Poista
    4. iive: Näinhän provosointi yleensä toimii: ne joiden pitäisi herätä, eivät herää ja ne jotka jo ovat aktiivisia, reagoivat. Minun mielestäni aina pieni ravistelu on paikallaan :) Ainakin minut sai kolumni miettimään aktiivisuuttani ja sitä, mitä itse pidän liikuntana ja mikä mielestäni on arkea, joka on tehtävä joka tapauksessa kuitenkin. Se mitä sitten merkitsee heiaheiaan on asia erikseen ja jokaisen oma valinta.

      Poista
  4. Tosiaan, huomioon pitää ottaa lähtötaso. Jos se lähisiwaan ajelija aloittaa liikunnan kävelemällä kauppaan, niin toki, merkata saa - ja pitääkin. Mutta, jos sitä "oikeaa" liikuntaa harrastaa muutenkin 10h viikossa, niin se viiden minuutin kävely siwaan ja takaisin lienee turhaa? Tosin huvitti kolumnin esimerkki tunnin juoksulenkistä oikeana liikuntana, kuka liikuntaharrastusta aloittava sellaiseen pystyy? :D

    Heiaheia kyllä on uskomattoman hyvä väline itsensä huijaamiseen. Yhden talven merkkasin sinne 2 jumppaa viikossa ja kuvittelin, että tulos on mainio, kerrassaan loistava, ja oikeuttaa syömään jäätelöä ja sipsejä joka päivä.

    Itse merkkaan heiaheiaan "oikeaa" liikuntaa, siis sellaista, joka tehdään ajatuksena urheilu. Satunnaisesti merkkaan sellaisia erilaisia, kaloreita kuluttavia juttuja, kuten marjastus tai heinätyöt. Perusarkeen kuuluvia hyötyliikuntajuttuja, kuten tallitöitä en laske sinne mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsensä huijaaminen - been there, done that :) Juurikin tuosta syystä olen itsekin vetänyt itselleni tiukat rajat siitä, mitä sinne merkitsen (enkä todellakaan halua nähdä vuoden lopuksi montako tuntia olen käyttänyt siivoamiseen :)).

      Juoksu on hittilaji ja onhan se ensimmäiset kerrat järkyttävän rankkaa, joten täytyyhän sen olla oikeaa urheilua :DDD

      Poista
    2. Olisi kyllä kamala katsoa, kuinka monta kymmentä tuntia on siivoamiseen kulunut, nekin tunnit olisi voinut käyttää juosten. :D

      Poista

Kiitos viestistäsi!